Elektronikus napló

Beiratkozás 2024/2025

E-learning

KRESZ

Étkezés

Ki olvas minket

Oldalainkat 396 vendég böngészi
Címlap
Tavaszi papírgyűjtés PDF Nyomtatás E-mail
2019. június 07. péntek, 08:48
A 2018/2019-es tanév második papírgyűjtési akciója zajlott a Szentesi Koszta József Általános Iskolában május 6-7-8-án. A programban iskolánk minden osztálya részt vett. Összesen 31 tonna papír gyűlt össze.

 

Jogos a kérdés? Mi történik a begyűjtött hulladék papírral, miután a konténer kigördül iskolánk udvaráról? Először is bálázzák, aprítják és tömörítik addig, amíg kész vagy félkész terméket nem állítanak elő belőle. Majd készülhet belőle többek között: szalvéta, papírzacskó, zsebkendő, füzetek, kartondobozok, könyvek, WC papír tojástálca. Az így készített „újra papír” sötétebb színéről könnyen felismerhető.


A hulladékpapír begyűjtése, feldolgozása fa- és erdőmentési program is. Egy tonna begyűjtött papír 10-12 db nagy fát ment meg a kivágástól. Akciónkkal legalább 300 db fát mentettünk meg a kivágástól. Ez a mennyiség a szentesi Hősök Erdejében található fák kb. 30 %-ának megfelelő darabszám.


Ma már gyakran műanyag zacskók helyett újra papírból készült csomagolóanyagokkal találkozhatunk az üzletekben, de ennél környezettudatosabban is vásárolhatunk, élhetünk.


A téma szakirodalma szerint:
„Magyarországon évente több mint 80 darab műanyag zacskót használunk el fejenként, amelyek jelentős része egy használat után azonnal hulladékká válik. A műanyaghulladékok jelentős része hasznosítás helyett a lerakóba kerül, vagy még rosszabb esetben a környezetet szennyezi, a hosszú lebomlási idő miatt akár több száz évig. A természetbe kikerülő műanyag nem csak az állatfajok elpusztulása miatt jelent óriási kárt, de a műanyagok bekerülnek a táplálékláncba, végső soron pedig az élelmiszereinkbe és az ivóvizünkbe is.


… Jelentős szigorítást tervez 2019-től az Innovációs és Technológiai Minisztérium a műanyag zacskók és egyszer használatos műanyag eszközök kiszorítása érdekében. Várhatóan szeptember végén kerül nyilvánosságra az a jogszabálytervezet, amelytől a forgalmazott műanyag zacskók jelentős csökkenését várják. A szaktárca hosszú távon a műanyag zacskók forgalmazásának a teljes tiltását is tervezi – derül ki a minisztérium közleményéből.” Forrás:https://index.hu/gazdasag/2018/09/16/hadat_uzen_a_muanyag_zacskoknak_a_kormany_emelik_a_termekdijat/


„A környezettudatos magatartás jelenleg legkorszerűbb szemlélete a zero waste (nulla hulladék).
A zero waste kifejezést publikusan először az 1970-es évek derekán Paul Palmer Phd kémikus használta, aki megalapította a Zero Waste Systems Inc. (ZWS) nevű cégét Oaklandben, California államban. A cég kezdetben feleslegessé vált vegyszereket használt fel újra. Azonos elvekre építve Paul Palmer később megalapította a Zero Waste Institute (ZWI) nevű intézetet is.”
Forrás: https://www.zerohero.hu/zero-waste-a-felkapott-fogalom-mit-jelent-pontosan-34


A legtöbb papírt gyűjtött osztályok a következők voltak:
Alsó: 3.a, 3.c, 2.b, 3.b, 1.a , 4.b
Felső: 5.a., 6.a, 5.b, 5.c, 7.b, 6.c


Ezúton is köszönjük a szülők, nagyszülők és minden támogatónk segítő munkáját! Ebben a tanévben is a papír mérését az intézmény dolgozói végezték.

Összeállította: Balogh Terézia munkaközösség-vezető, a gyűjtés szervezője

 
IWIWTwitterFacebookMyspace bookmark

Adó 1%

Referenciák

 

 

 

 

Határtalanul!

Határtalanul!

Határtalanul! 2022

Határtalanul! 2023 7.a-b

Határtalanul! 2023 7.c



Csengetési rend

1.óra 7:45 - 8:30
2.óra 8:45 - 9:30
3.óra 9:40 - 10:25
4.óra 10:35 - 11:20
5.óra 11:30 - 12:15
6.óra 12:20 - 13:05

Nyári szünet


Már csak
van hátra a nyári szünetig!

Fogadóóra

Intézményünkben a következő fogadóóra

2024. ??. ??.

??:?? lesz.


Copyright © 2012 Szentesi Koszta József Általános Iskola.
Webdesign: redei.hu, Joomla template