Elektronikus napló

E-learning

KRESZ

Étkezés

Ki olvas minket

Oldalainkat 55 vendég böngészi
Címlap
Anyanyelv 2.0 workshop a Kosztában PDF Nyomtatás E-mail
2021. szeptember 27. hétfő, 12:04

 

 

 

2021. szeptember 21-én kedden délután 15.00-kor workshop délutánt tartottunk a Szentesi Koszta József Általános Iskolában.

 

Anyanyelv 2.0 workshop a Kosztában

 

    

      Lucza László kollégánk szervezésének köszönhetően előadónk, Kruzslicz Tamás, egykori kosztás diák, jelenleg a Ljubljanai Egyetem magyar nyelvi lektora volt. A workshop témája igen aktuális: a digitális kommunikáció és anyanyelv-pedagógia kapcsolata a 21. században.

     A délután tematikájában a szövegkompetencia (szövegértés-szövegalkotás) fejlesztésének (nem csak) digitális lehetőségei, illetve a kötelező olvasmányok feldolgozásának újszerű, játékos lehetőségei szerepeltek. Bár ma már körbe vesznek bennünket a digitális eszközök, mégis kevés helyen jellemző, hogy a módszertani megújulás, digitális kompetenciáink szolgálatában állnak ezek a lehetőségek.

      A 21. század már az alfa generáció, a digitális gyerekek világa!

Ők már olyan világba születtek/születnek, amelyet a technika irányít. Már azelőtt a kezükbe kapják a mobiltelefontokos eszközöket és egyéb technológiákat, mielőtt iskolába kerülnek.

        A digitális kommunikáció az életünk része, nagy hatással van a nyelvi alapkészségekre is. Ám a célja ma is ugyan az, mint 100 évvel ezelőtt: információátadás. Csak most más eszközökön történik, mint régen, ám igenis igényesen, tudatos, helyes nyelvhasználatra,   Tanári feladatunk éppen ennek az összehangolása. Amit ők használni remekül tudnak, valóban arra használják a mi segítségünkkel, amire a leghasznosabbak.         

      Előadónk változatosabb szemléltetést, motiválóbb lehetőségeket, módszereket, színes ötleteket vázolt fel. Széles eszköztárat mutatott ennek megvalósítására, hogyan lehet mindezt hasznosan, aktívan és eredményesen felhasználni a tanórákon.

       Az interaktív műhelymunka keretében az előadás résztvevői megoszthatták, gondolataikat, kérdéseiket, aggodalmaikat. Hiszen mi pedagógusok talán a legnagyobb feladatként éljük meg a mai világban, hogy meg tudjunk felelni a világ digitális kihívásainak!   

       A kétórás előadás remek töltekezés volt a kosztás kollégáknak, és reméljük a városból érkező vendégeknek is.

                                                                                                                              

                                                                                                                                      Deim Aliz

 

 

 
IWIWTwitterFacebookMyspace bookmark

Adó 1%

Referenciák

 

 

 

 

Határtalanul!

Határtalanul! beszámolóNyári szünet


Már csak
van hátra a nyári szünetből!

Fogadóóra

Szerdánként 9-13 h-ig.


Copyright © 2012 Szentesi Koszta József Általános Iskola.
Webdesign:redei.hu, Joomla template