Elektronikus napló

E-learning

KRESZ

Étkezés

Ki olvas minket

Oldalainkat 534 vendég böngészi
Címlap
Határtalanul! 2023. beszámoló 7. c osztály HAT-KP-1-2022/1-001417. PDF Nyomtatás E-mail
2023. június 27. kedd, 10:37

HAT-KP-1-2022/1-001417.  Tanulmányi kirándulás irodalmi emlékek mentén a Biharban

 SZENTESI KOSZTA JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA – 7.c osztály

 2023. MÁJUS 16-19.

Arany János és Ady Endre irodalmi örökségének nyomában járva ismerkedtünk a Bihar és Kalotaszeg  kulturális és természeti kincseivel, épített örökségével és hagyományaival. Célunk az volt, hogy kapcsolatot teremtsünk az érintett tájegységek magyarságával és erősítsük egymásban az együvé tartozás érzését. Felkerestük Bihar és Kalotaszeg természeti szépségeit és a magyar történelmi múlthoz, kulturális kincsekhez kapcsolódó fontos helyszíneket is.

1. nap: Nagyszalonta: Arany János nyomában jártunk, megtekintettük a különleges Csonka-tornyot és az ott berendezett Arany- emlékkiállítást.

Sétát tettünk Nagyvárad belvárosában Ady irodalmi emlékeinek nyomában. Megtekintettük a Bémer és Szent László teret, a Fekete Sas Palotát, a Városházát és a Körös-partot is.

Köröstárkány: Köröstárkányban leróttuk kegyeletünket az 1919. áprilisi román vérontás áldozatai előtt.

Vasaskőfalva: Érkezés Vasaskőfalvára, finom vacsora után elfoglaltuk szálláshelyeinket.

 

 2. nap: Először meglátogattuk a rendkívül látványos kiskohi Medve-barlangot, amelyben a hegyomlás miatt egykor bent rekedt barlangi medvék teljes épségben megmaradt csontvázait láthattuk.

Pádis-fennsík: Kirándulást tettünk az Unesco Világörökség címre pályázott Pádis-fennsíkon. Európa legnagyobb összefüggő föld alatti jégtömege rejtőzik a Pádis alatt. A busztól 2,5 km-t gyalogoltunk a meseszép Glavoj-rétig. Összesen 10-12 km várt ránk, kényelmes, nézelődős túra keretében. A túra alatt a helyi növényvilággal ismerkedtünk, letáboroztunk a legszebbnek kikiáltott völgyben. Szép sétát tettünk a Ponor-rétre.

3. nap: Déva: Ellátogattunk a Dévai Szent Ferenc Alapítvány árvaházába, ahol megismerkedtünk az ott élő gyermekek életével. Ajándékot (könyveket, írószereket, játékokat) adtunk át az ott élőknek.

Nagyenyedre látogattunk, az erdélyi magyar szellemi élet központjába. Idestova 350 éve itt működik a híres Bethlen Gábor alapította Kollégium. Olyan jeles írók, költők tanultak és oktattak falai között, mint Áprily Lajos, Apáczai Csere János, Bod Péter vagy Jékely Zoltán. Érkezés előtt felolvastuk Jókai Mór A nagyenyedi két fűzfa c. elbeszélését, amely a Rákóczi-szabadságharc során, Nagyenyed védelmében hősi halált halt 30 diáknak állít emléket.

Az erődtemplom falában koszorút helyeztünk el az 1849-es magyarellenes népirtás emlékművénél. Torockón elfoglaltuk a szállást, majd vacsoráztunk.

4. nap: Első utunk a Tordai sóbányába vezetett. Erdély legnagyobb, Unesco Világörökség címre pályázó sóbányájának lenyűgöző földalatti világát tekintettük meg. A sóbánya nem csak turisztikai központ, de gyógyhely is. A bánya levegőjének magas páratartalma és egyenletes hőfoka asztmások, allergiások gyógyulását segíti elő.

Kolozsvár: Városnéző sétát tettünk Kolozsváron: Megtekintettük Mátyás király szülőházát, a Szent Mihály székesegyházat, Mátyás király szobrát.

 

Beszámoló (kattintás után megnyílik)

 

 
IWIWTwitterFacebookMyspace bookmark

Adó 1%

Referenciák

 

 

 

 

Határtalanul!

Határtalanul!

Határtalanul! 2022

Határtalanul! 2023 7.a-b

Határtalanul! 2023 7.c



Csengetési rend

1.óra 7:45 - 8:30
2.óra 8:45 - 9:30
3.óra 9:40 - 10:25
4.óra 10:35 - 11:20
5.óra 11:30 - 12:15
6.óra 12:20 - 13:05

Nyári szünet


Már csak
van hátra a nyári szünetig!

Fogadóóra

Intézményünkben a következő fogadóóra

2024. ??. ??.

??:?? lesz.


Copyright © 2012 Szentesi Koszta József Általános Iskola.
Webdesign: redei.hu, Joomla template