Elektronikus napló

Kréta e-mail

E-learning

KRESZ

Étkezés

Ki olvas minket

Oldalainkat 37 vendég böngészi
Címlap
A Corvina kiállítás megtekintése PDF Nyomtatás E-mail
2019. január 31. csütörtök, 11:03

A Koszta József Általános Iskola 6. a osztálya nemrégiben vonattal Budapestre utazott, hogy megtekintse a világraszóló Corvina kiállítást az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK).


Ezek a kézzel írott kódexek nagyon sérülékenyek, állandó hőmérsékletet és páratartalmat igényelnek, ezért csak igen ritkán láthatja a nagyközönség. Most számos pompás corvina és más díszkódex érkezett hazai gyűjteményekből, New Yorkból, Párizsból, a Vatikánból és a világ különböző pontjairól Magyarországra. A kéziratok közül több értékes és művelődéstörténetünk szempontjából kiemelkedően fontos darab első alkalommal látható hazánkban.

A gyerekek nagy érdeklődéssel tekintették meg a színes, régi könyveket, és hallgatták a múzeumi szakember előadását az egyes darabok történetéről. Az előtérben meg is tapogathatták a pergameneket, aranytollal és nyomdával saját kódexet gyárthattak, fotót készíthettek magukról Mátyás vagy Beatrix szerepét magukra öltve.

Az OSZK-ban Szendrey Júlia életéről és használati tárgyaiból is nyílt egy kisebb kiállítás, melyet Szemerédi Ágnes rendezett, és az ő vezetésével be is járhattuk az egyes állomásait. A tananyagban többször is találkozunk az évek során Petőfi feleségével. Érdekes volt a nőt, az embert kicsit jobban megismerni.

Ugyanitt, a Várban található a Magyar Történeti Múzeum. Itt bemutatják a királyi palota történetének számos korszakát. A gyerekek ámulva nézték a réges-régi várfalakat, hatalmas festményeket, régi berendezési tárgyakat.

Természetesen Budapesten járva a számunkra különleges közlekedési eszközök közül is többet kipróbálhattunk. Ilyen például a villamos, a metró, és a legizgalmasabb: a Budavári Sikló. Innen az egész város a szemünk elé tárult, élvezettel gyönyörködtünk mindannyian a csodás panorámában.

A reggel 6-tól este 9-ig tartó program számos érdekességet tartogatott számunkra, és bár elfáradtunk, de sok-sok élménnyel lettünk gazdagabbak.

Kísérő tanárok voltak: Kovács Éva osztályfőnök, Virág Olga, az osztály magyar nyelv és irodalomtanára, és Szabóné Jernei Teréz tanító néni.

 
IWIWTwitterFacebookMyspace bookmark

Adó 1%

Referenciák

 

 

 

 

Határtalanul

Határtalanul beszámolóCsengetési rend

 1.óra 7:45  - 8:30
 2.óra 8:45  - 9:30
 3.óra 9:40  - 10:25
 4.óra 10:35 - 11:20
 5.óra 11:30 - 12:15
 6.óra 12:20 - 13:05

Ebédfizetés

2020. június 10-11.

 Szerda, Csütörtök

7:30 - 12:00

13:00 - 16:30

Nyári szünet


Már csak
van hátra a nyári szünetből!

Fogadóróra

Intézményünkben a következő fogadóóra

2020. ? ?.(?),

16.30-17.30 között lesz.


Copyright © 2012 Koszta József Általános Iskola. Minden jog fenntartva!
Webdesing: Szeri Tamás, redei.hu, Joomla template